Gondolatok a VINYL tapéta ragasztásáról

Tapéta blogunk, segédlet!

A vinyl falburkolatok:

Felületi tulajdonságaik miatt különösen strapabíróak, mosás- és tisztításállóak. Azt, hogy mire kell figyelemmel lenni ennek a speciális tapétafajtának a megmunkálásánál, a Német Malerblatt festőújság tapétázó sorozata szakemberének,Lothar Steinbrecher véleményét is figyelembe vettük. A vinyltapétáknál papír szolgál a vinylréteg hordozójaként. Újabban vlies hordozójú vinyil is forgalomba került, de ezekrők egy későbbi alkalommal beszélünk majd. A papír és a vinyl erősen kötődik egymáshoz. A színoldal nyomott, sima vagy dombormintás. A vinyltapéták tulajdonságaik szerint igen ellenálló, dörzsálló, könnyen tisztítható felülettel rendelkeznek. Még az erős szennyeződések is viszonylag könnyen eltávolíthatóak róluk. A vinyltapéták a DIN 4102 szabványnak megfelelően nehezen gyúlékonyak (B1). Későbbi felújítás esetén lehúzással leválaszthatók, vagyis a vinylfólia szárazon lehúzható és a visszamaradó papírréteg a következő tapétázáshoz makulatúraként szolgál.Ez természetesen csak abban az esetben áll fenn, amennyiben a gyártó álltal előírt tapétaragasztót és megfelelő technológiát alkalmazuk. Alaphelyzet az, hogy a makulatúra felragasztására szolgáló ragasztó nem lehet gyengébb a tapéta ragasztásához használt ragasztónál. A vinyl tapétákra is érvényes az az alapelv, hogy az alapnak szilárdnak, tisztának, száraznak és simának kell lennie. A durva vakolattal ellátott felületeket jó minőségű kész glettanyaggal simítsuk.

Az alap előkészítése:

A nedvszívó alapokat alapozni kell. A falon hagyott golyóstoll-, tintaceruza-, anilinfesték-, zsírkréta-, valamint nikotinnyomokat el kell távolítani. A régi olaj- és lakkfestékes alapokat tapétázás előtt alaposan fel kell érdesíteni, majd a felület egyenletlenségeit kijavítani.Ezt követően ajánlatos tekercsmakulatúrát felragasztani. Ehhez normál ragasztót használunk 20 százalék diszperziós ragasztó hozzáadásával, vagy a már kész speciál ragasztókat, melyek minden szaküzletben beszerezhetők. Párás, helyiségekben ne használjunk normál ragasztókat a makulatúra felragasztásához,mert az alaptapétánaknak is ellenállónak kell lennie a párás környezethez.

A ragasztó felhordása:

Az alacsony vízpára-áteresztő képesség miatt a vinyltapétákat 1:20 hígításban speciális tapétaragasztóval ragasztjuk (egy 200 g-os csomag 4 liter vízhez). Gyengén nedvszívó alapok esetén kb. 20 százalék diszperziós ragasztó hozzáadása ajánlatos.A diszperzió elősegíti a tapéta kezdeti tapadását,és meggátolja a tapétaszélek felgöndörödését a szélek mentén. Nagyon fontos a ragasztó és a víz keverési aránya, mert ennek nem megfelelő alkalmazásából adódhatnak technikai nehézségek. Pl: amennyiben a falfelületre előzőleg polisztirol hőszigetelő tapétát helyeztek fel, és erre kerül fel a vinyl tapéta, úgy vigyázni kell a ragasztó tapétára felhordott mennyisége ne legyen több, mint amennyit a felület megkíván. A sok, vagy hígabb ragasztó sok nedvességet tartalmaz. Ez a nedvesség csak nagyon lassan tud eltávozni, mert a tapéta vinyl felülete lezárja a nedvesség útját kifele, és a hőszigetelő tapéta, pedig a fal fele nem engedi könnyedén távozni a nedvességet. Ilyen esetben napokig is nedves lehet a tapétaragasztó, ami nem tesz jót a tapétának. 

Majdnem úgy viselkedik, mintha két műanyag fólia között lenne a ragasztó.Megjegyzem, hogy a festékgyárak ezt a tulajdonságot használják fel akkor, amikor a fatapaszok tetejére fóliát tesznek, nehogy beszáradjon a tapasz. Ugyan ez a hatás keletkezhet akkor is, amikor télen a lehűlt falakra tapétázunk. A tapéta bontásánál nagy mennyiségű tapétaoldó folyadékot használunk, majd a glettelésnél és az alapozásnál még hordunk a felületre nedvességet, és a fal telítődik párával. Ilyenkor még fűtés és szellőztetés esetén is lassan távozik a falból a nedvesség, és ha ilyen felületre ragasztjuk a makulatúrát és a tapétát, akkor a vinyl réteg megakadályozza a felületi száradást. A vakolat felé kénytelen távozni a nedvesség, ami elég lassú folyamat. Ez idő alatt, ha a simítóréteg érzékeny a hosszú nedvességre, akkor felhólyagzik és ez már nem javítható. Újra kell végezni a tapétázást. Erre azért tértem ki ilyen hosszan, mert ebbe a hibába nagy tapasztalattal rendelkező festőmesterek is beleestek. Elterjedt szokás, hogy nem tapétaragasztáshoz kifejlesztett diszperziókat kevernek a ragasztóba. Ez hiba, mert csemperagasztó, vagy valamilyem más diszperzió nem tudja biztosítani a papír megfelelő csúsztatását. Az ilyen ragasztók általában tartalmaznak valamilyen szemcséket, és ez meglátszik a megszáradt tapétán, mert átdomborodik. A tapétázáshoz kifejlesztett diszperziós ragasztó speciális tapétaragasztóhoz történő keverésével egyrészt nő a ragasztóerő, másrészt nagyobb annak a valószínűsége, hogy a vinylfólia későbbi lehúzásakor a visszamaradó makulatúrapapír jobban tapad az alapra.

A tapétacsíkot, a ragasztó felhordását követően összehajtjuk, és újból feltekerjük, hogy ez által elkerüljük a csíkszélek öt-tíz perces pihentetési idő alatti felcsavarodását és kiszáradását.

A tapétázás

A vinyltapétákat szivacsgumi hengerrel vagy tapétázó spatulával simítjuk fel. A fal és a mennyezet végződésénél a levágáshoz vágókés és vonalzó a megfelelő eszköz. Minden vinyltapétát a szélekhez illesztve ragasztunk. A légbuborékokat a felsimításnál a műanyag spatulával eleve elkerülhetjük. Azokat az átfedéses illesztéseket, ahol a papír hátoldal a vinyl színoldalra kerül, mint pl. belső és külső sarkoknál vagy ablakmélyedéseknél, tisztán diszperziósszélragasztóval a következőképpen kell felragasztani: először a ráhagyást kb. két centiméteren a belső sarok mögé vagy a külsősarkon átvezetve ragasztjuk. Erre a sarok köré felragasztott csíkra diszperziós ragasztót, úgynevezett szélragasztót hordunk fel a tubusból. Csak ezután tapétázzuk a következő csíkot átfedéssel. A ráhagyásra történő felsimítás előtt a felesleges speciális tapétaragasztót a tapéta széléről a hüvelyk- és mutatóujjunkat végíghúzva távolítjuk el a csík szélének hátoldaláról. A tisztán diszperziós ragasztóval történő ragasztás által az átfedés igen erősen tapad. A kipréselt ragasztófelesleget szivaccsal és tiszta vízzel azonnal alaposan el kell távolítani.

Sajátosságok

Ha a PVC tapéták erősebb vagy tartósabb nedvességnek vannak kitéve, mint pl. mosdókagylóknál, tusolóknál vagy fürdőkádaknál, a tapétaátmeneteket tartósan elasztikus fugázóval kell szigetelni. Szigetelés előtt ezeket a helyeket valamilyen tapadásfokozóval kell átkenni. Új tapétázás előtt a vinyltapétát el kell távolítani. A vinylfólia a hordozópapírról bőrrétegként lehúzható. A falon szilárdan visszamaradó papírréteg makulatúraként szolgál a következő tapétázáshoz.

A cikkben bemutatott képek érzékeltetik, hogy miként viselkedik a tapéta és a glett amikor nem tud időben eltávozni a nedvesség a tapéta és a tapétázandó felület közül.A tapéta felhólyagosodik, a glett megduzzadása miatt.

A megoldás: Megfelelő glett, megfelelő tapétaragasztó kiválasztása, makulatúra használata. A még nedves felületeket (amit esetleg tapintással nem érzékelünk) nem szabad vinyl tapétával tapétázni. Célszerű egy készülékkel nedvességmérést végezni a hibák elkerülése végett.

2024 © Tapéta Center Csoport - Hajlék-2000 Kft.