Tapéta használati utasítás

Tapéta blogunk, segédlet!

A vásárolt tapéta feldolgozása előtt mindenképpen figyelembe kell venni az alábbiakat:

Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk (Anfertigungs-Nr., Shade-No.) megegyezik (pl.3). Ha ez nem lehetséges – pl. esetleges pótlólagos tapéta vásárlás miatt – a különböző gyártási számú tapétákat egy külön felületen, a többi tapéta tekerccsel nem összekeverve kell felhasználni. A tapétázás befejezéséig, mindenképpen őrizze meg minden tekercs tapéta címkéjét. Reklamáció esetén valamennyi címkét, a fel nem használt tapétadarabokat és a vásárlási blokkot mellékelni kell. Ha a tapétán hibát észlel, a tapétázást azonnal abba kell hagyni. A falon maximum három hibás csík lehet, ezért a felhasználónak három csík tapétázása után egy utolsó ellenőrzést kell végeznie mielőtt tovább tapétázna.

PROBLÉMÁJÁT AZONNAL JELEZZE!

Egyszerre max. 3 tekercsről bontsa le a fóliát. Kibontott tekercsből reklamáció esetén csak hármat tudunk elfogadni. A tapétán kívül egyéb költséget nem tudunk megtéríteni. A szakszerűtlen tapétázásból eredő hibákért felelősséget nem vállalunk.

ELŐKÉSZÍTÉS

A gondos, igényes előkészítés elengedhetelen feltétele a kiváló minőségű tapétázásnak. A tapétázandó felületről a régi festéklenyomatokat, tapétamaradványokat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani. A felületnek száraznak, tisztának, szilárdnak és legfőképpen simának kell lennie. A friss vakolású glettelt, vagy egyéb abszorpciós felületet hígított ragasztóval célszerű előzőleg bekenni. Ajánlatos először alátét-, makulatúra papírt a falra ragasztani a jobb minőségű, tartósabb tapétázás érdekében. (Nehéz, habosított, selyem, vagy fűrészporos tapéták esetében különösen ajánlott)

RAGASZTÓ

Használjon por alakú CMC mentes dobozos tapétaragasztót. Papírtapétához “Normál Pufas” (sárga dobozos), míg nehéz tapétához “Speciális Pufas” (lila dobozos) ragasztót használjon. A ragasztót a dobozon feltüntetett utasítás szerint készítse elő. A Vlies tapétához használjon GTV roll Pufas ragasztót.

TAPÉTA FELRAKÁSA

Jegyezze meg a minta irányát. A tapéta hátoldalára ceruzával rajzoljon nyilakat. Ha a címkén a jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva kell az előzőhöz képest felrakni. A tapétát a burkoló fal magasságának megfelelően kell levágni, figyelembe véve a minta illesztését és az alsó leesést (1-5cm). A felvágott tapéta hátoldalát egyenletesen kenjük be ragasztóval, különösen ügyelve a szélek megfelelő bekenésére. Ezután hajtsuk össze, majd várjunk amíg teljes hosszon megpuhul. Fontos, hogy az egyes csíkok azonos ideig puhuljanak. A felrakás során a tapétát puha kefével simítsuk a falra, a csík középétől a széle felé haladva. A felesleges, kifolyt ragasztót nedves szivaccsal azonnal távolítsuk el a tapéta felületéről. Amíg szárad a tapéta, kerülje a túlzott fűtést és a huzatot.

A BORDŰR FELRAKÁSA

A bordűr papírtapétára, vagy festett falra utólag is felragasztható. Műanyag bevonatú tapéta (VINIL) esetében azonban közvetlenül a tapétára lehet Pufas bordűr ragasztóval felragasztani. A papír hátoldalú öntapadó bordűr bármilyen tapétára közvetlenül felragasztható A tapéták minősége megfelel a MSZ EN 233 előírásainak.

2019 © Tapéta Center Csoport - Hajlék-2000 Kft.