Nehezen tapétázható helyek és befejező munkálatok

Tapéta blogunk, segédlet!

Sarkok:

A sarkok éle mellett (attól körülbelül 2 cm távolságra) függőleges vonalat kell húzni. A tapétát nem szabad “központosan” a sarokra helyezni, hanem a meghúzott vonaltól kezdve kell a falra felragasztani. Mind a belső, mind a külső sarkok felragasztásánál ezt az eljárást kell követni.

Ajtó- és ablakmélyedések:

A vonatkozó ajtó-, illetve ablakmélyedés méreteinek megfelelő alakú formát kell kivágni, a felső (derékszögű vagy ferde) szélig illesztve, alul-felül 2-5 cm-rel megnövelve a méretet az átlapoláshoz. A csík szélességének a vonatkozó bemélyedés szélességével kell egyenlőnek lennie, az átlapoláshoz 2-5 cm-t kell hagyni. Ugyanezen a módon kell az ablak alá vagy a tokfejhez való alsó tapétacsíkok mérését is elvégezni. Az ajtó és az ablak körüli, illetve a bemélyedések sarkainál lévő tapétacsíkok felragasztása a sarkoknál követett módszer szerint történik.

Mennyezet:

Leghelyesebb, ha a tapéta mennyezetre történő ragasztását két ember végzi. A tapétacsík már felragasztott részét hosszabb rúd végére erősített kefével lehet a mennyezetre szorítani. A tapétacsík további részeit fokozatosan kell felragasztani, eközben hosszabb nyélen lévő kefe vagy henger segítségével kell a tapétát a mennyezetre nyomni.

A tapétacsík szélei:

Amennyiben a tapéta szélei száradás közben elválnának a faltól, ez azt jelenti, hogy ott a ragasztóréteg túl vékony. Ilyen esetben a tapétát fel kell emelni és a tapétaszélek leragasztására szolgáló Metylan Tapéta után javító és szélragasztó kisebb mennyiségét, kell egy kisebb kefe vagy maga a tubus csőrének segítségével a tapéta alá bekenni.

Elektromos dugaszoló aljak és kapcsolók:

A hálózati feszültséget ki kell kapcsolni. A dugaszoló alak fedelét le kell venni, majd a tapétát a dugaszoló alj felett a falra fel kell ragasztani. A tapétának a dugaszoló alj környékén történő gondos leragasztása után a tapétát a dugaszoló alj belső pereme mentén ki kell vágni. A dugaszoló alj fedelét csak a tapéta megszáradása után kell visszatenni.

Bordűrök:

A színes bordűrök a helyiségek a tapétázás utáni egyénivé tételére szolgálnak.

2024 © Tapéta Center Csoport - Hajlék-2000 Kft.